מי הן המדינות המוסלמיות שמשקיעות הון עתק באוניברסיטאות בארה"ב? מה הקשר בין תרומה לארגוני טרור לבין השקעות ענק באקדמיה והמחקר של ארה"ב?
האם מדובר בשיקולים כלכליים? ברור שלא. האם מדובר בקידום אג'נדות משותפות? גם לא.
אם כך מה הסיבה שעומדת מאחורי השקעות הענק של מדינות האסלאם לאוניברסיטאות בארה"ב? גם אנחנו שואלים את אותה השאלה ורק יכולים לנחש את התשובה.
האם אותם מיליארדים רבים שמושקעים באוניברסיטאות בארה"ב, הם אלו שהביאו לשינוי הקיצוני בדעת הקהל של הצעירים האמריקאים לרעת ישראל ומשמשות להפצת תעמולה פרו פלסטינית בקרב דור המחר של ארה"ב?
הון עתק זורם למוסדות להשכלה גבוהה בארה"ב מממשלות זרות ומגורמים המסונפים להן. על פי נתוני משרד החינוך האמריקני, חלק הנכבד ביותר מהכסף מגיע מקטאר, מערב הסעודית, מקאטר, מכיוות וגם ממדינות נוספות התומכות בהן כמו סין, רוסיה ועוד.
דוח שהכין ב-2019 "המכון לחקר אנטישמיות גלובלית ומדיניות" (isgap) חשף כי עדין חלק נכבד מהכסף המוסלמי הזורם לאוניברסיטאות (בעיקר מקטאר) לא דווח למשרד החינוך. עובדה זו, מעידה על כך שהאוניברסיטאות אינן רוצות לחשוף את הקשרים שלהן עם אותם הגורמים הזרים.
עובדתית, הכסף הזר משמש למימון תוכניות לימוד ומחקרים שמקדמים את האג'נדות של המדינות התורמות. לדוגמה, קטאר השקיעה מיליונים באוניברסיטאות בארה"ב כדי לקדם את האסלאם הפציפיסטי.
ההשקעות אלה מובילות להפצת תעמולה, להגבלת המחקר ולפגיעה ביכולתן של האוניברסיטאות לחנך באופן עצמאי ומשיקולים ערכיים, את הדור הבא של החוקרים והמנהיגים ומונעות ביקורת לגיטימית על אותם התורמים.
ההשפעה של הכסף הגדול גם משקפת את האסטרטגיה של המדינות הערביות העשירות – לרכוש עוצמה במוקדי הכוח במערב, בדגש על ארצות הברית, באמצעות הרבה מאוד כסף.
ההשקעה באוניברסיטאות ומוסדות מחקר בארצות הברית הינה אסטרטגית לטווח הארוך שכן האונברסיטאות מפתחות ידע מדעי וטכנולוגי שהוא המתקדם בעולם – ממערכות נשק וביטחון ועד בינה מלאכותית פורצת דרך, הן מקבלות תרומות בלי כל פיקוח, ובמיליארדי דולרים, יש להם קשרים הדוקים ומגוונים לפנטגון, לזרועות ביון ומודיעין אמריקאים, ולמסדרונות הממשל הפדרלי והשפעה על המדיניות העתידית של אמריקה.
קטאר
המכון לחקר אנטישמיות גלובלית (ISGAP) מניו יורק, ארגון שהקים ב־2004 החוקר היהודי־קנדי צ'רלס אשר סמול פרסם מסמך ששופך אור על הדרך בה מצליחה האמירות הזעירה שמממנת ארגוני טרור ובהם חמאס, להשתלט על נכסים בעלי רגישות ביטחונית במעצמה החזקה בעולם.
המסמך מתבסס בין השאר על עותק של הסכם סודי שנחתם בין קטאר לאוניברסיטת טקסס A&M, והגיע לידי ISGAP.
מסתבר כי קטאר שילמה יותר ממיליארד דולר לאוניברסיטת טקסס A&M בתמורה לשליטה מלאה בקניין הרוחני והחומרי שיפותח , כתוצאה מהשותפות המחקרית שלה עם האוניברסיטה ביותר מ־500 פרויקטים טכנולוגיים – חלקם בתחומים בעלי רגישות ביטחונית גבוהה במיוחד כמו מדע גרעיני, בינה מלאכותית, אבטחת סייבר, רובוטיקה, ביוטכנולוגיה ופיתוח נשק מתקדם.
אחד מתחומי המחקר המובילים של טקסס A&M הוא טכנולוגיות גרעין, כולל גישה לשני מתקני גרעין אמריקאיים. במסמך של ISGAP מזהירים חוקרי המכון כי ההסכמים עם קטאר יכולים להוביל להעברת יכולות גרעיניות מתקדמות לממשלות זרות ולגופים עוינים לארצות הברית, ובהם איראן.
"לתת לקטאר, עם קשריה לארגוני טרור איסלאמי, שליטה מוחלטת באמצעות בעלות על הקניין הרוחני, יוצר סיכונים בלתי נסבלים של העברת טכנולוגיה וניכוס פריצות דרך מדעיות ליישומים צבאיים", נכתב בדו"ח של ISGAP. החשש הכבד הוא שהידע שיניבו הפרויקטים האלה יגיע לידיהם של גורמי טרור שקטאר מממנת, ובהם חמאס וחיזבאללה, וגם לידי איראן שעימה מנהלת קטאר קשרים קרובים.
אוניברסיטת טקסס A&M, שהוקמה ב־1876 ופועלת מהעיר קולג' סטיישן בטקסס, היא האוניברסיטה הגדולה בארצות הברית, עם יותר מ־70 אלף סטודנטים. היא מדורגת בקביעות בין האוניברסיטאות הטובות בארצות הברית, וכמוסד אקדמי ציבורי היא מצליחה להתחרות גם במוסדות עילית פרטיים, הנהנים מתקציב גדול משמעותית. במהלך השנים היא נהפכה לרשת של מוסדות אקדמיים, וסביב הקמפוס הראשי שלה התפתח אקוסיסטם של גופים מדעיים וטכנולוגיים מובילים, בהם נאס"א, הקרן הלאומית למדע והמכונים הלאומיים לבריאות.
מאז 2012 העניק המשטר הקטארי 3,281,809,223 דולר לכ-28 אוניברסיטאות ברחבי ארה"ב. הכספים של קטאר הוזרמו בנדיבות למוסדות היוקרתיים ביותר, בהם אוניברסיטת הרווארד, המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT), אוניברסיטת קורנל, אוניברסיטת פנסילבניה ומוסדות עילית נוספים. לפעמים זה ניתן כתרומה כספית, לפעמים בצורה של הסכמים ושיתופי פעולה שגילמו בתוכם השקעה כספית. זה הרבה יותר מכל מדינה זרה אחרת, וכמעט כפול מסין, שהזרימה למוסדות אקדמיים אמריקאיים 1.73 מיליארד דולר, ונוקטת כבר עשורים מדיניות של השקעה במחקר אמריקאי כדי לגנוב קניין רוחני וסודות פטנטים.
לפי רישומי משרד החינוך האמריקני, רק לאוניברסיטת נורת'ווסטרן בלבד, זרמו כ-400 מיליון דולר מקטאר. מהלך שהוביל לשיתוף פעולה בין אוניברסיטת נורת'ווסטרן לתחנת הטלוויזיה אל-ג'זירה – זרוע התעמולה של ממשלת קטאר.
במקביל לפעלתנות של קטאר ברכישת השפעה באקדמיה בארצות הברית, אוניברסיטאות אמריקאיות פתחו שלוחות בקטאר. שש אוניברסיטאות מובילות פועלות בה כיום, ובהן בית הספר לרפואה של אוניברסיטת קורנל, בית הספר לשירות החוץ של אוניברסיטת ג'ורג'טאון והקמפוס של אוניברסיטת קרנגי מלון.
בסך הכל פועלות באמירות הקטנה 19 אוניברסיטאות זרות, בנוסף לשמונה מקומיות.
ב־2003 פתחה גם טקסס A&M שלוחה בדוחא, והיא מציעה לסטודנטים קטארים תארים אקדמיים בתחומים כמו הנדסה כימית והנדסת נפט.
הקרן הקטארית לחינוך מחזיקה בכל הנכסים ומשלמת לאוניברסיטה הטקסנית 76.2 מיליון דולר כל שנה, לפי הסכם שנחשף ב"וושינגטון פוסט" ב־2017.
יש לזכור שממשלת קטאר ידועה בכספים הרבים שהיא מזרימה לארגוני טרור ואסלאם קיצוניים – כמו בארגון הטרור חמאס – כמו גם בשלוחות של אל-קאעידה ועוד. בנוסף היא ממנת הקמה ופעילויות במסגדים בארה"ב.
ערב הסעודית
מאז 2012 הזרימה סעודיה סכום של לפחות 1,454,621,857 דולר לכ-63 אוניברסיטאות ברחבי ארה"ב.
לערב הסעודית קשרים פיננסיים מורכבים עם לפחות 62 אוניברסיטאות אמריקניות. הכסף הסעודי זורם לאוניברסיטאות MIT, הרווארד, ייל, נורת'ווסטרן, סטנפורד, המכון הטכנולוגי של קליפורניה ועוד.
אחת היוזמות שאליה הזרימו הסעודים כספים היא "יוזמת גשר" באוניברסיטת ג'ורג'טאון, שמטרתה המוצהרת לפעול נגד אסלאמופוביה. כיצד התרומה הענקית השפיעה על אותה היוזמה?
מאז 2017 החל שיתוף פעולה בין "יוזמת גשר" לגוף בשם "המכון הבין-לאומי למחשבה אסלאמית" (IIIT), הנחשב לאחד מצוותי החשיבה האסלאמיסטים המובילים בעולם. נגד ה-IIIT נטען כי הוא משמש כמכון חשיבה של האחים המוסלמים.
על פי הניו יורק טיימס, לפחות ל-25 אוניברסיטאות יש חוזים עם חברות שבבעלות ממשלת סעודיה, החברות הסעודיות משלמות "דמי חסות" למחקר, ונהנות מממצאיו. חלק נוסף מהכסף הסעודי מוזרם לכלכלנים בהרווארד, למשל, כדי שייעצו ישירות לממשלת סעודיה – עסקה שהאוניברסיטאות מתייגות כ"מחקר אקדמי.
לסעודיה יותר מ-40 אלף סטודנטים בארה"ב. ממשלת סעודיה משלמת את שכר הלימוד שלהם במסגרת חוזים שחתמה עם האוניברסיטאות. העלייה במספר הסטודנטים הסעודים בארה"ב הביאה להתחזקותם של ארגונים כמו "התאחדות הסטודנטים המוסלמים" (MSA) בקמפוסים של מכללות ברחבי המדינה. ארגון שנוצר במימון סעודי, על ידי פעילי האחים המוסלמים, והאחראי להקמת "אגודות אסלאמיות" בקמפוסים של מכללות רבות.
איחוד האמירויות הערביות
מאז 2012, איחוד האמירויות העניקה סכום כולל של לפחות 635,818,317 דולר לכ-32 אוניברסיטאות אמריקניות.
כווית
מאז 2012, כווית הזרימה לכ-17 אוניברסיטאות אמריקניות שונות לפחות 338,726,100 דולר.
אגב, ממשלת כווית נחשבת לידידותית כלפי קבוצות טרור אסלאמיות, כולל שלוחות של אל-קאעידה.
ב-2012, אמר תת-מזכיר משרד האוצר האמריקני לנושאי טרור ומודיעין פיננסי: "בעלת בריתנו כווית הפכה למוקד גיוסי כספים לארגוני טרור בסוריה".
עיראק
מאז 2012 תרמה ממשלת עיראק לכארבע אוניברסיטאות סכום כולל של 45,531,664 דולר.
טורקיה
מאז 2012 הזרימה טורקיה כספים לכ-15 אוניברסיטאות אמריקניות שונות בסכום כולל של 81,509,310 דולר.
אין פרטים לגבי זהות הקרן או הארגון שמזרים את הכספים. בדוח של משרד החינוך האמריקני כתוב "אנונימי". טורקיה של רג'פ טאיפ ארדואן תמכה בשני העשורים האחרונים בחמאס ובאחים המוסלמים בטורקיה. טורקיה גם תומכת במגוון קיצונים סונים, כולל שלוחות של אל-קאעידה, והואשמה בסיוע לדאע"ש.
לבנון
מאז 2012 הזרימה לבנון לפחות 21,363,783 דולר לכשבע אוניברסיטאות בארה"ב. מתוך סכום זה, למעלה מ-3.3 מיליון דולר הוענקו לאוניברסיטת קולומביה מטעם "קרן מיקאתי" (Mikati Foundation), שראשיה מקושרים לחיזבאללה.
הקרן הוקמה על ידי האחים המיליארדרים טאהא ונג'יב מיקאתי. נג'יב מכהן כיום כראש ממשלת לבנון, תפקיד שמילא גם בין 2011 ל-2014, אז נבחר בתמיכה פומבית של החיזבאללה. לבנון, כידוע, מושפעת מארגון הטרור חיזבאללה, ולפיכך, מהמשטר האיראני.
פקיסטן
מאז 2012 הזרימה פקיסטן סכום של לפחות 6,474,520 דולר ל-7 אוניברסיטאות שונות בארה"ב.
מדינות המערב טוענות מזה שנים כי ממשלת פקיסטן, באמצעות שירותי הביון שלה, מממנת טרור של קבוצות כמו הטאליבן באפגניסטן, אל-קאעידה ועוד.
איראן
ברישומי משרד החינוך האמריקני מופיעות שתי מתנות איראניות קטנות, בסכום מוזר של 80 דולר בלבד, שנתן המשטר האיראני לאוניברסיטת ג'ון הופקינס מאז 2012. ההקשר שבו ניתנו המתנות אינו ידוע כרגע, ולא ברור האם הועברו כספים נוספים שלא דווחו.
המשטר האיראני נחשב לספק הטרור הגדול בעולם. בני בריתה של איראן כוללים את החיזבאללה בלבנון, החות'ים בתימן, מיליציות שיעיות קיצוניות בעיראק, וכן טרוריסטים סונים כמו החמאס, אל-קאעידה והטאליבן.
"קרן עלאווי" (Alavi Foundation) שמושבה בניו יורק ושאינה מוזכרת בדוחות משרד החינוך, הודתה כי חילקה כמה מיליוני דולרים ליותר מ-30 מכללות ואוניברסיטאות ב-25 השנים האחרונות, בהן הרווארד ופרינסטון. נגד הקרן נטען כי היא מספקת שירותים מגוונים לממשלת איראן.
סוריה
על פי רישומי משרד החינוך האמריקני, אוניברסיטת ג'ון הופקינס קיבלה מאז 2012 ארבע "מתנות" כספיות מהדיקטטורה של בשאר אל-אסאד, בסכום כולל של 1,364,702 דולר.
הרשות הפלסטינית
על פי דוח משרד החינוך שפורסם ב-2019, בין 2017 ל-2018 העבירה הרשות הפלסטינית שתי "מתנות" כספיות לאוניברסיטת הרווארד, בסכום כולל של 1,050,000 דולר. למרות זאת, באופן מוזר, מדוח משרד החינוך שפורסם באוקטובר 2023, שמה של הרשות הוסר.
סין
סין שתומכת באיראן, בצפון קוריאה ובפקיסטן ושואפת בגלוי להחליף את ארה"ב כמעצמה הגדולה בעולם, הזרימה 1,733,394,910 דולר לכ-87 אוניברסיטאות שונות בארה"ב, מאז 2012.
מההשתלטות הסינית על האקדמיה בארה"ב, הזהיר בינואר 2021 מייק פומפאו, מזכיר המדינה של ארה"ב, בריאיון הפרישה שלו מהתפקיד.
רוסיה
מאז 2012 הזרימה רוסיה ל-13 אוניברסיטאות אמריקניות שונות סכום כולל של 141,080,439 דולר לפחות.
הסכום הגדול ביותר זרם לאוניברסיטת MIT 113,613,344- דולר.
ונצואלה
המשטר הוונצואלי הזרים 4,012,132 דולר לשלוש אוניברסיטאות בארה"ב מאז 2012.
המשטר המרקסיסטי והאנטי-אמריקני של ונצואלה הוא בעל ברית קרוב של איראן, טורקיה, רוסיה והרשות הפלסטינית, וכן של ארגוני טרור כמו חיזבאללה ומשמרות המהפכה. ארה"ב טוענת כי הדיקטטורה של ניקולאס מדורו משתפת פעולה גם עם סוחרי סמים טרוריסטים בקולומביה.