המפעל החדש יוקם בקריית גת וענקית השבבים התחייבה לרכוש מוצרים ושירותים בשווי 60 מיליארד שקל מספקים ישראלים בעשור הקרוב.
ענקית השבבים אינטל תקים מפעל חדש בקריית גת (Fab38) בהשקעה של 25 מיליארד דולר – 15 מיליארד דולר יותר מתוכניותיה המקורית. בתמורה, הממשלה תעניק לחברה חבילת תמריצים בגובה של 3.2 מיליארד דולר, שיתפרסו על פני כמה שנים. תוכנית ההשקעות של אינטל, אשר הוגשה לממשלה ואושרה השבוע, כוללת התחייבות מצידה לרכוש מוצרים ושירותים בשווי 60 מיליארד שקל מספקים ישראלים במהלך העשור הקרוב.
המפעל החדש צפוי להתחיל בייצור תוך ארבע עד חמש שנים, ולטענת החברה ירחיב משמעותית את כושר ייצור השבבים המקומי ואת היקף היצוא של אינטל מישראל במיליארדי דולרים. ב-2022 היצוא של אינטל מישראל עמד על 8.7 מיליארד דולר – כ-5.5% מכלל היצוא של ההייטק המקומי, וכ-1.75% מהתמ"ג של מדינת ישראל.
המפעל יכלול ייצור שבבים באמצעות טכנולוגיית ליטוגרפיה אולטרה סגולה (EUV) חדשנית, וינוהל על ידי מירב בן חמו קריאף. לפי הודעת החברה, ההשקעה החדשה תביא את היקף ההשקעות הכולל של אינטל בישראל לכ-50 מיליארד דולר.
אינטל מציינת את שנת ה-50 לתחילת פעילותה בישראל. הנציגות הישראלית הוקמה בחוף בן שמן בשנת 1974 והעסיקה חמישה עובדים. כיום אינטל היא המעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי, עם 11,700 עובדים. הפעילות הישראלית מנוהלת על ידי דניאל בן עטר וקרין אייבשיץ סגל. החברה מחזיקה בישראל שלושה מרכזי פיתוח – בחיפה, בירושלים ובפתח תקווה, ושני מפעלי ייצור fab 28 ו-fab 38 שנבנה כעת. תחומי פעילותה המרכזיים בישראל הם מחשוב, קישוריות, AI, אבטחת סייבר וייצור.
פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל העולמית, הביע בראיון שקיים ברשת פוקס, תמיכה בעובדים בישראל והדגיש את מחויבותה העמוקה של אינטל לישראל. בין היתר ציין גלסינגר: "הישראלים הם האנשים הכי עמידים בעולם. למרות המלחמה, הם לא פספסו ייצור של אף פרוסת סיליקון או התחייבות שהייתה להם לפיתוח מוצרים; הם העם הקשוח ביותר שיש. בגלל זה אנחנו שם כבר 50 שנה. היינו חברת ההיי-טק הראשונה שהגיעה לישראל והתחילה את ה'טקניישן'. הם אנשים עמידים ואנחנו תומכים בהם".