המנהרות של החיזבאללה, הרבה יותר רציניות משל מנהרות החמאס

Share

אחרי מלחמת לבנון השנייה, הקים חיזבאללה, בסיוע של מומחים מצפון קוריאה ואיראן, רשת גדולה של מנהרות שלטענת גורמים בלבנון, היא גדולה יותר מ”המטרו” של חמאס ברצועת עזה וחלקן חודרות למרחק של 10 ק”מ לתוך שטח ישראל. המנהרות הן לא רק התקפיות, חלקן הורחבו במטרה שמשאיות וכלי רכב יוכלו לנסוע בתוכן, להעביר נשק, טילים ולהתחמק מהצבא הישראלי, במידה ויחדור לדרום לבנון.

העיתון הסעודי הנפוץ “א-שרק אלאווסט” כתבה גדולה על פרויקט המנהרות של חיזבאללה – על פי התחקיר – לחיזבאללה יש רשת ענקית של מנהרות אותן הוא חופר במשך שנים, הן כהגנה מפני התקפות חיל האוויר הישראלי והן מנהרות התקפיות שנועדו לכוחות צבא שיחדרו ליישובי הצפון בישראל ביום פקודה.

גם העיתון הצרפתי “ליברסיון” פרסם השנה כי לחיזבאללה יש רשת מנהרות סודית של מאות ק”מ, שהיא גדולה אף יותר מרשת המנהרות של חמאס ברצועת עזה. עומק המנהרות מגיע עד ל-80 מטרים. בשל המאפיינים הגיאולוגיים של דרום לבנון, אנשי חיזבאללה התקדמו לאורך כ-40 שנות עבודה בעצימות שונה למרחק של כ-15 מטרים בחודש.

ואכן, בחודש ינואר 2019, איתר שש מנהרות התקפיות מלבנון לשטח ישראל. צה"ל אומנם השמיד את המנהרות, אך מאז ועד היום בחיזבאללה המשיכו לחפור ולחפור רשת מנהרות ענקיות.

מכון עלמא מתמקד מאז הקמתו (2018) באתגרי הביטחון של מדינת ישראל בגבול הצפון, ואחד מתחומי העיסוק העיקריים שלו הוא פרויקט המנהרות של חיזבאללה.

טל בארי (52), ראש מחלקת המחקר של המרכז ומי שבעצמו חקר וריכז את העבודה המקיפה של המרכז על מנהרות חיזבאללה בלבנון, אומר שמדובר ב"מאות קילומטרים של תת־קרקע שנחצבו בסלע קשה – מסוכן יותר, עמוק יותר, רחב יותר וקשה יותר לפיצוח ולהשמדה מכל מה שנחשפנו אליו בעזה בחודשים האחרונים".

לפי מכון עלמא, מאז 2006, חיזבאללה שמו דגש על פיתוח רשת מנהרות שמקשרת – לאורך עשרות קילומטרים – את אזור ביירות (מפקדות מרכזיות) והבקאע (עורף אופרטיבי לוגיסטי) עם דרום לבנון. המנהרות הללו, ככל הנראה, מצוידות ברקטות פתאח 110 מתוצרת איראן, לטווח קצר, ואף בטילים בליסטיים.

בדוח שפרסם עלמא לפני מספר חודשים, הוזכרו מנהרות נפץ, שאטומות בצד אחד ומסוגלות להקריס מנהרה על יושביה, או לגרום מפולות.

גם תא"ל (מיל') רונן מנליס מתרשם שמערכת המנהרות היא "עשר רמות מעל מה שפגשנו בעזה". מנליס שהיה גם דובר צה"ל, כיהן כראש ענף לבנון בפיקוד צפון וקמ"ן אוגדת עזה ואף שימש כעוזרו של הרמטכ"ל גדי איזנקוט בשנתיים שקדמו ל"מגן צפוני" (2018) – המבצע שבו נחשפו והושמדו שש מנהרות טרור התקפיות חודרות גדר, שחיזבאללה חפר מלבנון לתוך שטח ישראל.

גורמים בחיזבאללה וגורמים לבנונים טוענים כי, רשת המנהרות הענקית מאזנת את יתרון העליונות האווירית שיש לישראל וכי אסטרטגיית המנהרות היא אחד הקלפים החזקים שיש לחיזבאללה מול ישראל. ובאמצעותם גם לגרום לצה”ל לאבדות רבות, במקרה של כניסה קרקעית לדרום לבנון.

לפי כל הסימנים והמידע, הנהרות הם רק חלק קטן מתמונה רחבה פי כמה, שהתהוותה שם לאורך 18 שנה; פרק הזמן שבו ישראל כמעט שלא פעלה נגד ארץ המנהרות שחיזבאללה בנה במרחבי לבנון.

מי שמדבר בנימה אופטימית יותר על אתגר המנהרות הלבנוני הוא אלוף (מיל) יעקב עמידרור, בעברו ראש המל"ל, ראש חטיבת המחקר באמ"ן והמזכיר הצבאי של שר הביטחון. "בניגוד למלחמה בעזה", אומר עמידרור, "צה"ל מגיע לאתגר של מנהרות חיזבאללה עם המון ניסיון של לחימה במנהרות. צה"ל של היום הוא כנראה הצבא עם הכי הרבה ניסיון לחימה בעולם בתוך מנהרות. לכן גם אם תהיה הפתעה טקטית באיזשהו מקום, למשל מנהרה שאיננו יודעים עליה, נתמודד עם הבעיה בעזרת הרבה מאוד ניסיון. זה כבר מצב שונה מהותית מההפתעה בתחום זה שנפלנו לתוכה בתחילת המלחמה בעזה".

ייתכן והפרסומים מנופחים, שכן מי שהעביר ככל הנראה את המידע לעיתון הצרפתי ולסעודי, הם מקורות שהיה להם עניין להעביר מידע זה שיהווה הרתעה פסיכולוגית על ישראל מלכבוש את דרום לבנון בתקופת ההסלמה. אבל סביר להניח שהערכות קרובות יותר למציאות וישראל תדע לפגוע בחיזבאללה דרך מדינת לבנון, בעיקר דרך האוויר. חלק מהצבא הלבנוני אולי ישרוד מתחת לקרקע, אבל לבנון עצמה תוחרב והלחץ עליה מהאזרחים, יהיה רב.

אהבתם את התוכן?
תרמו לישראל נט ועזרו לנו ליצור עוד תוכן איכותי שבעזרתו נוכל להאבק על צדקתה, מעמדה הבינלאומי ועוצמתה של מדינת ישראל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אנרגיה ישראלית ישירות למייל שלך!

הניוזלטר של ישראלנט מלא בחדשות ועדכונים על כל מה שקורה בישראל- תכנים בלעדיים, מדיה ייחודית, ניתוחים ופרשנויות, בלוגים ותוכן פרימיום שלא תמצאו באף מקום אחר.