בשבוע שעבר פירסם משרד האוצר את הנתונים החודשיים לגבי עסקאות נדל"ן, ומהם עלה, בין היתר, כי באפריל האחרון זינקו רכישות תושבי החוץ ב-82% לעומת השפל שנרשם באותה תקופה בשנה שעברה. עוד עולה כי על רקע הזינוק בתקריות האנטישמיות בעולם ועלייה של כ-400% בבקשות של יהודים לעלות ארצה.
מאור דואק, מנכ"ל חברת מניף שירותים פיננסיים, אומר: "תושבי החוץ היהודים רכשו עד כה נכסים בישראל משתי סיבות עיקריות: ציונות ואמונה דתית. סיבה שלישית התעוררה בעקבות המלחמה: רצון להחזיק בדירה שניתן להימלט אליה. חלה עלייה גדולה בהתעניינות, ואפשר לראות ניצנים של המגמה, אבל נרגיש את זה יותר ברבעונים הקרובים. אמנם ציפינו שההשפעה תהיה גבוהה יותר ונראה אותה כבר בדוחות הרבעון הראשון, אבל רכישת דירה זאת החלטה שלוקחת זמן".
אם בעבר הביקושים התרכזו בערי החוף כמו תל-אביב ונתניה וכן בירושלים, היום חלק מיהודי התפוצות מעדיפים לקנות דירות דווקא בערים שבהן המחירים נמוכים יותר והדירות גדולות יחסית.
"ישראל תמיד הייתה יעד אטרקטיבי למשקיעים תושבי חוץ, ובתקופות מלחמה או בעת גילויי אנטישמיות בעולם, אנחנו רואים התחזקות של המגמה הזאת, כאשר נרשמת עלייה במספר היהודים שמחליטים לרכוש דירה בישראל", אומר דן מויאל, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת שיכון ובינוי נדל"ן. "הבחירה לרכוש דירה כאן נובעת מכמה טעמים, הראשון הוא פסיכולוגי: יהודים מחו"ל מרגישים בטוחים יותר כשהם בעלי נכס בישראל. השני הוא השקעה כלכלית: הם רואים את העלייה העקבית במחירי הדיור ומבינים כי מדובר בעסקה כלכלית לכל דבר. הטעם השלישי קשור לרצון לשמור על חיבור לארץ, ולעיתים רבות מחזיקים כאן דירה שבה יוכלו להשתכן כאשר הם מגיעים לביקור בישראל".
לדבריו, "מאז תחילת המלחמה אנחנו רואים עלייה לא רק בביקושים אלא גם ברכישות בפועל. הרוב המוחלט של הרוכשים בפרויקטים שלנו אלה יהודים מצרפת.