האם אנו לקראת מלחמת העולם השלישית – איראן, סין, רוסיה וצפון קוריאה מול ארה"ב ומערב אירופה?

Share

כמו ב־1914 וב־1939, ריאקציה חשוכה ואידיאליזם מוטרף מצטרפים אל שאיפות התפשטות ותחושות קיפוח כדי לאיים על שלום העולם.

כמו ב־1914 וב־1939, שאיפות אימפריאליסטיות של משטרים חשוכים ותחושות קיפוח מתחברים יחדיו כדי לאיים על שלום העולם.
האם מחכים כעת רק לפצצה הגרעינית של איראן כדי להתחיל בתוכנית ההשתלטות על העולם?

בעיני עצמה, רוסיה היא מעצמה גלובלית שוות ערך לארה"ב. מדיניות החוץ שלה מוכתבת על בסיס ההנחה הזו, ושואפת להקטין את השפעתה, כוחה ומעמדה של ארה"ב ברחבי העולם, כולל במזרח התיכון כמובן.

הפלישה הרוסית לאוקראינה בפברואר 2022 הביאה מחד לקרע חסר תקדים ומתיחות צבאית גבוהה מול וושינגטון ורבות ממדינות המערב הדמוקרטיות, ומאידך גרמה להידוק היחסים בין רוסיה לסין, איראן וצפון-קוריאה – עם דגש על העמקת שיתוף הפעולה הביטחוני ביניהן בשלל דרכים.

הציר הרוסי-סיני-איראני-צפון-קוריאני מאופיין בכך שכל מרכיביו נתונים לסנקציות אמריקניות קשות ומכבידות, וחברותיו שואפות לצמצם כמה שיותר את הדומיננטיות הבינלאומית של ארה"ב, תוך שינוי הסדר העולמי מחד-קוטבי בהובלת ארה"ב, לרב-קוטבי.

פעמיים במחצית הראשונה של המאה ה־20 יצאו מעצמות גדולות למלחמת עולם מפני שחשבו כי הסדר הגלובלי הקיים, לא העניק להן את מקומן הראוי. פעמים אחרות הן יצאו למלחמות מקומיות, או אזוריות.

סין הבטיחה שלשותפות שלה עם רוסיה לא יהיו גבולות, וחתמה על הסכם אסטרטגי ל–25 שנה גם עם איראן ב–2021. שלושתן חברות בארגונים גלובליים כמו BRICS. הסחר ביניהן גובר; ותוכניות לאזור סחר חופשי, למערכות תשלומים חדשות ולנתיבי סחר שיעקפו אזורים שבשליטת המערב — מתפתחות והולכות.

סין היא לקוחה גדולה בתחום הנפט של איראן ורוסיה. מאז שאירופה ויתרה על קניית נפט מהן, סין ממלאת את המכסות שלהם ומזרימה להם את המשאבים שהם זקוקים כדי לשרוד את הסנקציות המערביות.

במקביל הפכה איראן להיות אחת מספקיות הנשק המשמעותיות של רוסיה בזמן המלחמה שלה באוקראינה.

ורוסיה מבחינתה מספקת לאיראן סיוע בטכנולוגיות הגרעין, בטילים ארוכי טווח  ובמטוסי קרב מתקדמים.

מערכת היחסים של צפון קוריאה עם סין מאופיינת זה מכבר כברית אסטרטגית, כאשר סין משמשת כמעניקה הכלכלית והפוליטית העיקרית של צפון קוריאה. למרות מתיחות מזדמנת, סין מילאה תפקיד מכריע בתמיכה במשטר הצפון קוריאני ובמניעת הסנקציות הבינלאומיות מלקטוע את המדינה. שאיפותיה הגרעיניות וההתנהגות הפרובוקטיבית של צפון קוריאה היו מקור לדאגה עבור העולם המערבי, כמו גם עבור מדינות שכנות כמו דרום קוריאה ויפן.

והנה בימים האחרונים, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הגיע לצפון קוריאה לביקורו הראשון מזה 24 שנים. את הגעתו יזם מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און, ופוטין הוציא צו נשיאותי בו הצהיר שרוסיה מעוניינת לחתום על "אמנת שותפות אסטרטגית מקיפה" עם המדינה, שיכלול גם שיתוף פעולה ביטחוני, כך לדברי יורי אושקוב עוזרו של פוטין למדיניות חוץ.

כל אחד מאותן המעצמות בנפרד כבר פועל כדי להשתלט על הטריטוריה שלו עליו הוא יהיה אחראי ביום ההוא, היום בו יקבע הסדר עולמי חדש.

סין, איראן ורוסיה – סדר עולמי חדש

"המדינות האלה בתחרות גיאו-אסטרטגית נגד ארה"ב, והן מזהות כי כשישראל – בעלת הברית העיקרית של ארה"ב במזרח התיכון – מסובכת במלחמה כזאת, זה מחליש את ארה"ב", אומר מייקל דורן, לשעבר איש הבית הלבן והפנטגון. גם שלוחותיה של איראן בלבנון, סוריה ועיראק הצטרפו לקרב המקוון לצד ארגוני טרור כמו אל-קאעידה ודאעש – שבעבר היו אויבי חמאס.

לדברי אנשי ממשל בארה"ב וחוקרים עצמאיים, התופעה משקפת את הקרע הגיאו-פוליטי בעולם. "מאות מיליוני אנשים בעולם רואים את זה, זה משפיע על המלחמה לא פחות מאשר כוחות בשטח.

איראן שולטת כבר בארגוני טרור בתוך המזרח התיכון וכן בסוריה, עיראק ובלבנון ועינייה נשואות לערב הסעודית ונסיכויות המפרץ המאוד עשירות

לאחר שהיא תשיג את היעד לה – פצצה גרעינית, המשטר באיראן יתחיל לפעול להשיג את  יעדיו ושאיפותיו, אותם הוא לא מסתיר: השתלטות המהפכה האסלאמית של איראן על המרחב, הפלת המשטרים הסונים-הערביים המתונים המקורבים למערב (כולל ערב הסעודית ומדינות המפרץ), לצד חיסול ישראל, אותה הוא מתאר כ"השטן הקטן" ו"הגידול הסרטני", ושחרור ירושלים מידיה.

באיראן מאמינים שפצצות האטום, לצד התמיכה של סין ורוסיה,  ירתיעו את מדינות המערב מלהתערב בהשתלטות זו.

הפתעה נוספת שמתכוננת באיראן למדינות המערב היא – הפעלת המהגרים המוסלמים החיים בתוך אירופה ואמריקה כדי שיטילו איימה ברחובות תוך כדי לחימה וירתיעו את שלטונות המערב מלהתערב בהשתלטות הצפויה של איראן על המזרח התיכון.

נשיא רוסיה, פוטין, פועל בנחישות להחזיר לארצו מעמד של מעצמה גלובלית, מעמד שממנו נהנתה בעבר בריה"מ.בעברה.  

הסדר העולמי החדש על פי משטרו של פוטין, מתואר כמערכת עולמית חד קוטבית (World Unipolar ) בדומיננטיות של ארה"ב.

רוסיה פועלת לשנותו מציאות זו ולהשיב לעצמה את המעמד, הנתפס בעיניה כראוי לה, של מעצמת על גלובלית ובעלת עמדה שיש להתחשב בה בשיח הבינלאומי. רצון זה "להחזיר עטרה ליושנה" עולה גם מציבורים משמעותיים ברוסיה, הרואים עד היום את התפרקות ברית-המועצות כאחת הטרגדיות הגדולות של המאה העשרים.

זה בדיוק מה שקרה עם גרמניה לאחר מלחמת העולם הראשונה, מה שיצר את המוטיבציה שלה לפתוח במלחמת העולם השנייה.

בחודשים האחרונים, התרבו הערכות על מזימה רוסית לפתוח בהתקפה צבאית נגד האגף המזרחי של ברית נאט״ו, אולי כבר בתחילת 2025. תרחיש של צבא גרמניה, שדלף לעיתונות, משרטט מפה ולוח זמנים. התרחיש הזה מביא בחשבון התמוטטות צבאית של אוקראינה בתחילת הקיץ, ריכוז כוחות מסיבי בקצה המערבי של רוסיה, במובלעת קלינינגרד, בין ליטא לפולין; מתקפת סייבר מסיבית על נאט״ו; ולבסוף התקפה צבאית על המדינות הבלטיות הקטנות.
אמנת היסוד של נאט״ו מחייבת את בעלות בריתן של הבלטיות לחוש לעזרתן. מלחמה כללית באירופה תהיה אז אפשרות סבירה.

הנסיבות האלו, מזכירות במידה רבה את תחילת מלחמת העולם השנייה. היא התלקחה על חוף הים הבלטי, בין גרמניה לפולין, התפשטה על פני אירופה, ולבסוף הגיעה לאפריקה ולאסיה. מעצמה אסיאנית שאפתנית ושופעת ביטחון עצמי אסרה לבסוף מלחמה על הדמוקרטיות המערביות, ומלחמת עולם השתוללה מדרום האוקיאנוס השקט עד צפון האוקיאנוס האטלנטי.

אין מי שיודע איך תתחיל הפלישה הסינית לטיוואן, אך זה ברור שזה רק שאלה של זמן – מאחר שטייוואן תוכל לעמוד במתקפה רק למשך ימים או שבועות, כל סכסוך כזה יסלים במהירות לעימות מול ארה"ב שעשוי להקדים את מלחמת העולם השלישית.

הנהגת העולם המערבית/דמוקרטית, ראתה במשך עשורים את התפתחותה של סין כהזדמנות להגדיל באופן משמעותי את השוק העולמי ואת המסחר הגלובלי, לרווחת כל המדינות. אכן, הצמיחה הכלכלית המדהימה בסין הניבה רווחים גדולים לא רק לעם הסיני אלא גם למדינות רבות אחרות ברחבי העולם. אפילו לאחר הדיכוי האלים שהוביל המשטר נגד מאות אלפי מפגינים בעד דמוקרטיה בכיכר טיאננמן בקיץ 1989, רבים בארה"ב ובעולם עדיין קיוו להשתלבות סינית הדרגתית בסדר העולמי. אך הליברליזציה הפוליטית לה ייחלו בציפייה רבה לא התרחשה ולא צפויה בקרוב להתרחש.

המפלגה השלטת בסין, הקפידה לאשר ולהדגיש בכל הזדמנות את נאמנותה לסוציאליזם – שליטה ממשלתית בכלכלה ובחברה – כמודל הרצוי לא רק עבור סין, אלא עבור הסדר העולמי שיישלט על ידה.

סין הצליחה לפתח או להשיג במרמה טכנולוגיות מתקדמות לא רק עבור שליטה באוכלוסייתה שלה, אלא גם עבור בניית צבא ברמה עולמית ואיסוף מידע על אנשים ברחבי הגלובוס. המפלגה הקומוניסטית הציבה דרישות טריטוריאליות שערורייתיות בים סין הדרומי המפרות את החוק הבינלאומי, בעודה מוחצת את החירות בהונג קונג ומאיימת לעשות דבר דומה בטייוואן.

בייג'ינג יזמה ומפעילה פרויקטים גדולים של תשתיות והשקעות ברחבי העולם, במטרה לפתות או לכפות על מדינות ריבוניות, ובמיוחד על האליטות הפוליטיות והכלכליות בהן, להשתתף בעיצוב הסיני המחודש של סדרי העולם. המפלגה הקומוניסטית הצליחה גם למנף את השתלבותה בארגונים בינלאומיים כדי להחדיר בהם את הנורמות והסטנדרטים שנמצאים בשורשי תפיסתה הרודנית. כל זה מאפשר לסין להמשיך בבטחה במשימתה – התפשטות באזור האינדו-פסיפי ומשם לעולם כולו במטרה לעצב את הסדר העולמי בדמותה.

כיצד ראשי מדינות המערב מתכוננים לסכנה?

ינס סטולטנברג, מזכ”ל הברית הצבאית, במסגרת ריאיון שהתקיים עימו במטה נאט”ו בבריסל מטעם עיתון הטלגרף הבריטי, אמר כי בנאט”ו מנהלת מגעים לפריסת ראשי נפץ גרעיניים על אדמת אירופה לנוכח האיום הגובר מצד רוסיה וסין.

סטולטנברג חשף כי נערכו התייעצויות בין חברי הברית לגבי הוצאת טילים מהמחסנים והעמדתם בכוננות, כדי להשתמש בשקיפות לשם הרתעה. “אני לא אכנס לפרטים מבצעיים לגבי כמה ראשי נפץ גרעיניים צריכים להיות מבצעיים ואיזה צריך לאחסן, אבל אנחנו צריכים להתייעץ בנושאים האלה”, אמר.

המטרה של נאט”ו היא, כמובן, עולם ללא נשק גרעיני, אבל כל עוד נשק גרעיני קיים, אנחנו נישאר ברית גרעינית, כי עולם שבו לרוסיה, לסין ולצפון קוריאה יש נשק גרעיני, ולנאט”ו אין, הוא עולם מסוכן יותר”.

סטולטנברג הדגיש שסין במיוחד משקיעה רבות בנשק מודרני, כולל בארסנל הגרעיני שלה, שלדבריו יגדל ל-1,000 ראשי נפץ כבר ב-2030. “זה אומר שבעתיד הלא מאוד רחוק נאט”ו עשויה להתמודד עם משהו שמעולם לא התמודדה אתו קודם לכן, וזה שני יריבים פוטנציאליים בעלי כוח גרעיני – סין ​​ורוסיה. כמובן שיש לזה השלכות”.

גם ממשלת גרמניה מזהה את הסכנות המתקרבות והיא מגבשת תוכנית גיוס כללי של אזרחים ותעשיות ומתחמשת בהיקפים נרחבים כמותם לא נראה במשך עשורים .

על פי התוכנית החדשה שיצרה הממשלה, יחוקקו בקרוב חוקים המחזירים את גיוס החובה לצעירים גרמנים במידת הצורך, מבוגרים ישובצו לשירות לאומי בבתי חולים, סניפי הדואר, במאפיות ומפעלים הכרחיים. הגיוס יחול גם על התעשייה האזרחית, שתוסב כולה ביום פקודה לייצור צבאי, בתי חולים יחויבו בגיבוש נהלי חירום לקליטת פצועים המונית.

כיצד ניתן לסכם?

לא ניתן, רק לקוות שהמערב ייהיה ערני

אהבתם את התוכן?
תרמו לישראל נט ועזרו לנו ליצור עוד תוכן איכותי שבעזרתו נוכל להאבק על צדקתה, מעמדה הבינלאומי ועוצמתה של מדינת ישראל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אנרגיה ישראלית ישירות למייל שלך!

הניוזלטר של ישראלנט מלא בחדשות ועדכונים על כל מה שקורה בישראל- תכנים בלעדיים, מדיה ייחודית, ניתוחים ופרשנויות, בלוגים ותוכן פרימיום שלא תמצאו באף מקום אחר.