המבורגר. אילוסטרציה: Daniel Mačura, Pixabay

בהתאם לצו החרום המיוחד שניתi בשל התפרצות הקורונה ועל מנת למנוע התרחבות התחלואה, נסגרו בתי האוכל בישראל - למעט האפשרות להפעלתם כך שיספקו מזון שלא לצריכה במקום.

על כן במשרד הבריאות מפרסמים הנחיות זמניות עבור בעלי מסעדות ומזון המעוניינים להמשיך בפעילות המצומצמת המותרת בהתאם לצו החירום.

הנחיות כלליות:

- ההנחיות כוללות תנאים תברואיים לבתי אוכל שעובדים עם רישיונות עסק ומעוניינים להמשיך בפעילות ללא צריכה במקום, באמצעות משלוח מזון לצרכנים או איסוף עצמאי של הצרכן. 

- המסמך כולל הנחיות לעניין מניעת זיהום צולב ושמירה על שרשרת טמפרטורה מתאימה ומבוקרת, אריזה, אחזקה, הרכבת המשלוח והובלתו לצרכן, מהרכבת משלוח מזון ועד מסירתו לצרכן, ומכירה לאיסוף עצמי.

- בעל העסק אחראי לוודא שעובדיו בריאים ואין להם תסמינים של חום, שיעול, שלשולים וכו' והם אינם מקבוצת האנשים הצריכים להיות בבידוד.

- לעובד בבית האוכל אסור להגיע לעבודה כשהוא חולה ועד להחלמה מלאה או סיום תקופת הבידוד, במידה ונדרש לכך.

- משלוח מאכלים מבית האוכל יהיה מתוך תפריט בית האוכל, ובהתאם למותר בפריט הרישוי שלו.

- תוקף הנחיות אלו עד לסיום תקופת החירום או עד עדכון מסמך זה, המוקדם מבין השניים.

אחריות: בעל העסק אחראי על בטיחות המזון ותקינותו, כולל מסירתו ללקוח.

תשתית למשלוחים:

- נדרש לשמור על תזרים תקין מרגע הכנה עד להוצאת המזון למשלוח תוך שמירה על מניעת הצטלבות בין המאכלים בשלבי הכנתם.

- נדרש שטח ייעודי נפרד/מדור עבודה נפרד, למשלוח (החזקה ואריזה) בגודל מתאים להיקף הפעילות על מנת להבטיח תנאי תברואה נאותים ולמנוע צפיפות.

- נדרש נפח קירור/חימום מספיק להחזקת המאכלים המיועדים למשלוח על מנת להבטיח שמירה על רצף הטמפרטורה במאכלים הנצרכים חמים בטמפרטורה מעל 65 מעלות. מאכלים קרים מ-0 עד 5 מעלות.

- הרכבת ואריזה של משלוח תבוצע באזור לטיפול במזון מוכן לאכילה, או באזור הגשת מזון (לא בקרבה לאזור טיפול במזון גולמי). באזור זה יהיה משטח עבודה, ציוד אריזה, מדפים, מתקני חימום מזון ומקררים להחזקת מרכיבי המשלוח, אריזות ריקות וכו'. בנוסף יהיה בסמוך כיור לרחיצת ידיים ומומלץ מתקן לחיטוי ידיים.

- אזור הכנת המשלוח ימוקם בצורה שמונעת כניסת המובילים לתוך שטחי המטבח, או למדור להרכבת המשלוח.

תפעול

- עד להוצאת המשלוח או במסירה באיסוף עצמי, מאכלים המיועדים לאכילה כמאכלים קרים יהיו בטמפ' שלא תעלה על 5 מעלות, מאכלים המיועדים להגשה כמאכלים חמים יהיו בטמפ' שלא תפחת מ-65 מעלות.

- זמן החזקת מזון מוכן לאכילה (מיועד להרכבת המנות לפני משלוח) במתקן הגשה קר או חם בטמפרטורה מבוקרת לא יעלה על שעתיים.

- אין להכין מנות משולבות המורכבות ממזון שחייב להיות חם, לבין מזון שחייב להיות קר (לדוגמה שווארמה בפיתה עם חומוס וסלט). ניתן לספק את המזון כשהוא מופרד ותהליך הרכבת המנה יעשה על ידי הצרכן.

- נדרש לשמור על הפרדה באריזה מאגדת בין מאכלים חמים למאכלים הנשלחים קרים. חל אסור לשלוח מזון קר וחם באותה אריזה.

- כלי קיבול מבודד יהיה בעל סגירה המונעת חדירת זיהום מכל סוג שהוא, והוא יבטיח שמירה על טמפרטורה מתאימה. הכלי יהיה שלם, בעל מכסה הנסגר היטב ולהיות נקי, מחומר רחיץ הניתן לניקוי וחיטוי בנקל.

- טיפול ואריזת מזון מוכן יהיה באמצעות כפפות חד פעמיות ותוך הקפדה על החלפתן בתדירות גבוה ושטיפת ידיים במים וסבון לפני ואחרי ההחלפה.

- אריזות הבאות במגע עם מזון מוכן יהיה נקיות, שלמות, ומיועדות למזון בלבד האדם. יש להקפיד על התאמת האריזות לת"י 5113 הבא במגע עם מזון מוכן לאכילה (חם וקר).

כלי הרכב לשליחת המזון ותנאים למשלוח:

- כלי הרכב צריך להיות נקי. אין להוביל בכלי זה מוצרים או חפצים, או כל דבר (פסולת) העלול לזהם את המזון.

- משך הזמן המקסימלי למסירת המזון ללקוח יהיה שעה מעת הוצאתו מהעסק.

- מאכלים קרים יש לשמור עד הגעה לצרכן בטמפ' שלא תעלה על 5 מעלות. מאכלים המיועדים להגשה כמאכלים חמים בטמפ' שלא תפחת מ-65 מע"צ.

- מסירת המזון תהיה במסירה אישית ללקוח. ללקוח בבידוד - לאחר תיאום והודעה והשארת המשלוח על/ליד דלת המזמין.

מסירה אישית ללקוח:

- הזמנות למסירה אישית יעשו בהזמנות מראש.

- בעל העסק ידאג לכך שבעסק ישמרו מרחקים בין אנשים של לפחות 2 מטרים מאדם לאדם, ולא יותר מ -10אנשים במרחב אחד.

עקיבות:

עבור כל אחד מהמשלוחים תונפק מדבקת ובה תיעוד של הפרטים הבאים: תאריך ושעת יציאת משלוח מזון לצרכן, שם וכתובתו של העסק ממנו סופק המשלוח ומדבקות זיהוי יודבקו על גבי כל אריזה.